Kralupští siláci se zúčastnili University Powerlifting World Cup

Kralupy nad Vltavou – Ve dnech 11. 7. až 17. 7. se v Minsku v Bělorusku konalo první Univerzitní mistrovství světa v silovém trojboji studentů, kterého se mohli zúčastnit studenti vysokých škol do věku 28 let.

Primárně se jednalo o soutěže až sedmičlenných univerzitních družstev, kde mělo být bodově přepočteno pět nejlepších závodníků družstva a vyhodnoceno pořadí univerzity. Zároveň však mohlo startovat za univerzitu méně závodníků a ti byli vyhodnoceni v soutěži jednotlivců.

Závodu se celkem účastnilo 29 mužských a 20 ženských týmů z 19 zemí.

Českou republiku a Českou zemědělskou univerzitu (v Praze) reprezentovali dva závodníci z kralupského oddílu Silového trojboje, a to v kategorii do 93 kg let Filip Saidl a v kategorii do 120 kg Petr Klich.

Na pozici státního trenéra byl vyslán Zdeněk Tuháček (taktéž předseda a hlavní trenér kralupského oddílu), který již do Běloruska dorazil o týden dříve z Pobaltských republik společně s dalším oddílovým kolegou Radkem Hyským, aby zařídili vše potřebné pro závodníky.

Soutěž se konala v atletickém areálu přilehlém k Minsk aréně již od pondělí 11. 7., přičemž čeští závodníci přiletěli ve středu 13. 7. Filip šel na řadu ve čtvrtek 14. 7., bohužel však doplatil na svoji vysílenost (přes noc bylo nutné shodit 2 kg tělesné váhy, aby se vešel do váhové kategorie) a nezvládl svůj základní pokus na benčpresu i přes podporu a fandění celé sportovní haly. V případě zvládnutí váhy Filip aspiroval na 6. místo v závodě.

Petr nastupoval do soutěže v pátek odpoledne a umístil se na 7. místě. I na něm byla znát nervozita, a tak se mu nepodařilo dát naplánované výkony. Dle prognóz se mohl objevit už na 5. místě.

Závody probíhaly velmi svižně, moderátor a diváci motivovali závodníky, zázemí pro týmy bylo skvěle vymyšlené a nebylo možné najít věc, která by vrhala špatné světlo na závod. Snad jen umístění závodu mimo centrum a menší návštěvnická účast místních obyvatel.

Děkujeme městu Kralupy za podporu a možnost vyslat naše mládežníky reprezentovat Českou republiku na závod univerzit do překrásné země Běloruska.

A za dva roky se snad uvidíme na „Univerziádě“, která se bude konat v České republice v Plzni.

autor: Zdeněk Tuháček

Invalid Displayed Gallery

foto: archiv Zdeněk Tuháček, IPF (International Powerlifting Federation)

Výsledky mužské kategorie:

http://www.powerlifting-ipf.com/fileadmin/ipf/data/results/2016/university-cup/detailed_scoresheet_m.htm

Autor:admin