Muchovo kvarteto vystoupilo v Rytířském sále zámku Nelahozeves

Nelahozeves – Dne 9. listopadu 2016 se konal závěrečný koncert hudební sezóny Kruhu přátel hudby Kralupy nad Vltavou v rámci 44. ročníku Hudebních slavností Antonína Dvořáka v jeho rodném kraji. V Rytířském sále zámku Nelahozeves vystoupilo tentokrát Muchovo kvarteto.

p1030164

Muchovo kvarteto, též známé jako Mucha Quartet, vzniklo v roce 2003 na půdě Konzervatoře v Bratislavě a patří k nadějným mladým komorním tělesům na Slovensku. Kvarteto získalo první cenu na 21. Mezinárodní soutěži Leoše Janáčka v Brně a dále Cenu za nejlepší interpretaci skladeb Leoše Janáčka.

Členy kvarteta jsou: Juraj Tomka – 1. housle, Andrej Baran – 2. housle, Veronika Prokešová – viola, Pavol Mucha – violoncelo. Učitelem kvarteta byl Stanislav Mucha, otec violoncelisty Pavla Muchy, proto název Muchovo kvarteto. Koncertují na renomovaných hudebních festivalech doma i v zahraničí a získali již řadu prestižních cen.

Koncert byl zahájen dílem rakouského hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta Smyčcové kvarteto B dur, č. 17 “Lovecké”. Pro kontrast následovalo Smyčcové kvarteto č. 1 “Kreutzerova sonáta” od Leoše Janáčka.

Ve druhé části koncertu znělo Smyčcové kvarteto č. 13 G dur, op. 106 od Antonína Dvořáka, rodáka z Nelahozevsi.

Po potlesku odměnil Mucha Quartet posluchače několika skladbami Eugena Suchoně na motivy slovenských lidových písní.

Závěrečný koncert sezóny byl mladistvý a vydařil se.

autor a foto: Kruh přátel hudby

 

Autor:admin