Taneční přestavení Svěcení jara se opakuje

Kralupy nad Vltavou – Přijměte pozvání na výjimečný divadelní projekt, který organizuje kralupský Dům dětí a mládeže. Můžete se do něj zapojit nejen jako diváci.

Na skladby velikánů hudby Bohuslava Martinů a Igora Stravinského připravil se studenty pražské konzervatoře Duncan centre Jiří Bartovanec působivou choreografii. Pokud byste chtěli společně s tanečníky stanout na jevišti a pomoci dotvořit jedinečnou atmosféru, neváhejte se obrátit na pedagogy Domu dětí a mládeže v Kralupech nad Vltavou pro bližší informace.

Otvírání studánek

V některých oblastech Čech i Moravy probíhalo vždy na jaře tzv. otvírání studánek – jejich čištění po přešlé zimě. Studánky byly mnohde jediným zdrojem pitné vody. Většinou bylo otvírání i obřadem se symbolickým zaháněním zlé moci a neštěstí. Básník Miloslav Bureš, mající v úctě lidové tradice, po zhlédnutí takovéhoto obyčeje právě ve Třech studních napsal v roce 1954 báseň „Píseň o studánce Rubínce“. Následujícího roku ji poslal svému příteli a spolurodákovi z Poličky hudebnímu skladateli Bohuslavu Martinů se žádostí o zhudebnění. Ten ji částečně zkrátil a vytvořil kantátu Otvírání studánek. Dodnes patří k nejoblíbenějším z kantát oslavujících tradice a sepětí člověka s přírodou.

Svěcení jara

Jde o jednu z nejvýznamnějších skladeb avantgardní hudby dvacátého století. Na své premiéře v Paříži 29. května 1913 způsobila skandální potyčku, zapříčiněnou novátorskými technikami i ztvárněním. Přestože byla vypískána a málem upadla v zapomnění, dodnes je považována za milník ve světě hudby a tance. Obrazy z pohanského Ruska, jak je dílo v podtitulu nazýváno, je strhující hudební a pohybovou oslavou života a  přírody.

Nenechte si ujít dvě divadelní legendy na jevišti kralupského kulturního domu.

autor: Tereza Vítková, DDM Kralupy

Autor:admin